Skip to content

Вдъхновяващи идеи представиха на финала на BASE в Панагюрище

На 10.09.2020 г. беше официалният финал на програма BASE – Бизнес академия за стартиращи предприемачи“, която се осъществява от Индустриален клъстер Средногорие с подкрепата на Фондация „Америка за България“. През последните дванадесет седмици двадесет и шест участници се събираха, за да черпят знания, опит и вдъхновение от успели български предприемачи как да построят основите на своя малък бизнес в България.

Петнадесет участници защитиха своите бизнес планове пред компетентно жури, представлявано от Надя Захариева, Програмен Директор „Бизнес, предприемачество и технологии“ , Фондация „Америка за България“, проф. Цветан Давидков, Стопански факултет на СУ „Св. Климент Охридски“, г-н Борислав Враджалиев, Behind and Beyond Victory. „Асарел-Медет“АД подкрепи инициативата за развитие на местното предпримачество, като за втора година беше партньор на Клъстера при реализацията на проекта в Панагюрище и осигури средствата за наградния фонд.

Идеите на участниците се простираха от център за пране и сушене на килими, арт-ателие за изработка на авторска керамика, продажба на биотор от калифорнийски червеи, отглеждане на риби и растения в циркулираща екосистема, курс по колористика във фризьорски салон, кабинет за масажи, арт-ателие за ръчно изработени подаръци, занаятчийски дюкян „Гайтан“, през обучения по здравословни и безопасни условия на труд, противопожарна охрана, логопедичен кабинет, проектиране и ушиване на компютърна бродерия „Лазари“, оранжерия за цветя към цветарски магазин „Сияние“, Бутикова пекарна „Кунси“, работилница „Китка“ до подобряване на производителността и ефективността на основният бизнес чрез фасилити мениджмънт.

 

Най-добре защитени бизнес идеи бяха отличени и получиха парични награди за развитието им. Журито класира на първо място два бизнес плана – на Татяна Пенчева от село Бъта, за ферма за калифорнийски червеи и производство на биотор, и на семейство Павел и Кунка Вутови, които имат магазин за цветя в Панагюрище. Второто място също бе поделено между двама местни предприемачи – Кунка Каишева, която представи своята идея за бутикова пекарна „Кунси“, и Петя Настева с нейното арт ателие „Изработено със сърце“.

От Индустриален клъстер Средногорие раздадоха и сертификати на всички участници за тяхната мотивация и активно участие по време на курса, както и изрази благодарност към всички лектори, които отделиха време и усилия да споделят професионалните си знания и опит с участниците.

Програма BASE цели да създаде благоприятна среда за устойчиво икономическо развитие в Средногорието и да насърчи хора от региона да стартират или доразвият свой собствен бизнес, а освен това се стреми и да създаде общност, която да се грижи за икономическото и социално развитие, както на региона, така и на страната.

 

Галерия

Още новини

Panagyurishte
Хобито на Петко Арбалиев от Панагюрище се превръща в успешен бизнес На 1 декември 2021 г. завърши третият клас на програма BASE в Панагюрище. Голямата награда от 4,000 лева спечели Петко Арбалиев с великолепните си изделия от дърво с марката Arbaliev Woodworking. А кои са другите победители – вижте тук.
Veliko Tarnovo
Рекорден брой бизнес-планове бяха представени на завършването на BASE Велико Търново Двадесет и двама участници представиха своите бизнес идеи пред взискателно жури на финала на програма BASE във Велико Търново на 30 ноември в залата на Общинския съвет в града. Вижте кои са наградените участници.