Skip to content

От Съвета на жените в бизнеса в България дадоха старт на BASE в Ловеч

Проектът BASE е приет изключително позитивно и гостоприемно от местната общност – институции, бизнес и учебни заведения. За участие в програмата бяха селектирани и избрани 35 участници – предприемачи, работещи и безработни, майки след майчинство, хора пред пенсиониране. Всички те са обединени от желанието да развиват свой собствен бизнес и от осъзнатата необходимост от знания, практики, добри модели и широка мрежа, за да успеят да реализират проектите си.

На откриването на Академията кметът на града Корнелия Маринова в приветствието си каза: „Когато в един град има достатъчно новатори, хора с бизнес усет, инициативни и предприемчиви личности, само тогава се върви към по-успешно развитие на цялата общност, на всички нас“. Тя припомни, че общината гледа много широко на темата инвестиции – не само в техническата, социалната и културната инфраструктура, но и като инвестиция в човека, в образование. „Затова съм щастлива, че виждам толкова млади хора тук“, заключи Корнелия Маринова.

„Независимо, че вече 11 години не съм свързана с Ловеч като народен представител, аз оставам свързана с града“, каза от своя страна Лидия Шулева – екс вицепремиер на България, бивш депутат от Ловеч и евродепутат, член на УС на СЖББ и първи лектор в програмата. „Независимо, че вече 11 години не съм свързана с Ловеч като народен представител, аз оставам свързана с града“, каза от своя страна Лидия Шулева – екс вицепремиер на България, бивш депутат от Ловеч и евродепутат, член на УС на Съвета на жените в бизнеса в България (СЖББ) и първи лектор. “Когато става въпрос къде извън София да организираме и изпълним този вдъхновяващ проект на Фондация „Америка за България“, аз първо предложих Ловеч и всички останали се съгласиха. Радостна съм, че днес сме заедно, защото винаги съм искала да се прави нещо тук. С радост виждам една пълна зала със зареждащи погледи“, сподели още Лидия Шулева.

Това е първия от 20 лектори и ментори на програмата осигурени от СЖББ, които ще представят ценни знания, практики и опит за това как се стартира бизнес, какво трябва да знаем и можем, как да създадем, маркетираме и продадем продукта, как ресурсно да обезпечим процеса, как да планираме и финансираме нашите идеи. Академията предвижда цикъл от лекции и практически занимания, като участниците ще черпят знания от успели български предприемачи, създали свой бизнес.

„Проектът е важен за нас, защото 89 % от нашите фирми са малки и средни“, съобщи Ирина Митева, директор на Агенция по заетостта. Вече 206 участници в нашата страна са завършили проекта BASE, който в САЩ съществува от сто години. Така че „Планирайте мечтите си“, каза Ирина Митева, припомняйки слогана на проекта.

Работата продължи с презентация на Лидия Шулева на тема „Предприемачеството. Какво е това?“

В представянето си в началото на лекцията участниците разказаха за работата си, идеите и бизнесите, които искат да развият. Между тях има собственици на магазинчета, фризьорски салон, цветарница, кафене, ресторант, зъботехник, хореограф, преводач, агроном, инженери, учители, ученици от 12 клас, студенти, енергетици. Има и безработни или хора на кръстопът, както и такива, които в края на кариерата си искат да създадат и направят нещо свое.

BASE ще продължи 14 седмици и ще завърши с конкурс за най-добри иновативни проекти през септември.

Галерия

Още новини

Hyperspace Social Tech Hub –
На 17.01.2024 г. (сряда) в