Skip to content

Полезни ресурси за бизнеса по време на криза и не само

Финансова информация

Моите пари – портал с информация за личните и семейни финанси. В него можете да сравните условията по потребителските кредити, депозити, спестовни сметки, кредитни карти, дебитни карти, кредити и лизинги за автомобили. В Youtube можете да се абонирате за Mioite Pari TV, където има поредица полезни видеа по темата за семейните финанси. Препоръчваме ви да започнете с видеото за облекченията на финансовите институции във връзка с извънредното положение.

Парите говорят е подкаст на в. Капитал и можете да го слушате през Spotify – мобилно приложение за музика и подкасти или като посетите уебстраницата на вестника. Подкастът е нещо като аудио-сериал на определена тема.

Правна и счетоводна информация

Правата ми е безплатна платформа за правна информация и консултации от всякакъв характер. Освен разнообразни статии на тема как да си регистрирате фирма, как протича една финансова инспекция, как да регистрирате свой домейн и много други, можете да зададете конкретен въпрос и ще ви отговорят.

Кризисен хелпдеск на Deloitte 4U – една от най-престижните одиторски компании си е поставила за цел да ви ориентира правилно в потока от данъчни и правни въпроси във връзка с мерките по време на извънредното положение, които пряко ще се отразят на бизнеса ви. Може ли работодателят едностранно да предостави платен или неплатен отпуск на служителите си? Възможно ли е да прекратите договора си за доставка поради извънредно положение? Каква финансова подкрепа се предоставя в новото законодателство? За отговор на тези и други въпроси, можете да позвъните или да пишете на експертите. Безплатно.

Български център за нестопанско право – Ако имате социално насочен бизнес, тук можете да намерите актуална информация и споделени ресурси, най-вече по правни въпроси.

Адвокатска кантора Вълчева е платена адвокатска практика, но адвокат Вълчева публикува актуална информация за важните изменения относно данъци, осигуровки, ГФО във връзка с извънредното положение заради COVID-19.

Адвокатско дружество Димитрова и Хаджиева също е платена адвокатска практика, но на сайта им има безплатна информация и статии за актуални правни проблеми по време на COVID -19 кризата.

От правния сайт advokatami.bg са публикували на страницата си полезни безплатни ресурси, които да помогнат на бизнеса ви по време на криза. Можете да ги намерите на този адрес.

Онлайн присъствие: сайтове, дигитален маркетинг, създаване на онлайн магазин, работа с различни компютърни програми

Cloudcard ще ви помогне да създадете безплатно свой успешен онлайн магазин. Онлайн магазинът ви може да отвори за ден. Добре е да проучите какъв процент искат да им плащате след първите 1000 лева продажби, но са вариант за бърза и ефективна възможност да се появите на виртуалната Витошка.

Gombashop.bg също са в бизнеса със създаването на онлайн магазини. Те, за разлика от Cloudcard, не са пуснали безплатен вариант, но ви съветваме да сравните цените и условията.

СофтУни сподкрепя усилията за превенция на COVID-19, като пуска ключови обучения напълно безплатно. Основи на дигиталния бизнес, PR комуникации, Маркетинг с помощта на инфлуенсъри са някои от обученията, за които можете да се запишете. Курсовете им са подходящи за напълно начинаещи. Освен обученията има и семинари на различни теми.

Хplora Academy – маркетинг курсове на човешки език. Тук можете да научите за основите на Facebook рекламата, анатомията на Google Adds, съвети за развитие на малки бизнеси. Има безплатни уебинари (онлайн семинари по специализирани теми), както и платени курсове (между 100 и 200 лева).

Digital Pro – 30 безплатни урока по дигитален маркетинг – маркетинг стратегия, уеб дизайн, реклама в социалните мрежи. Регистрацията е проста – с име и имейл адрес.

Aula.bg – компютърни курсове онлайн за работа с различни компютърни програми – от Word, Excel и Powerpoint до специализирани счетоводни програми. Може би ще ви е от полза и обучението по WordPress за дизайн на собствен сайт. За да разгледате съдържанието, трябва да се регистрирате, но процедурата е улеснена – може да влезете с профила си във Фейсбук. Курсовете се заплащат, но сега тече Великденска промоция с 80% отстъпка.

Software Academy – най-полезното за вас би било безплатното обучение по WordPress. Много хора приемат WordPress за платформа за създаване на блог. Истината обаче е, че чрез тази платформа вие можете да създадете корпоративен сайт, онлайн магазин, форуми и социална мрежа и всеки друг вид уеб сайт, който желаете. WordPress е платформа, която е изключително лесна за употреба и в същото време невероятно гъвкава и мощна.

В Уебинария БГ обърнете специално внимание на лекцията за ценообразуване. От сайта можете да научите също как да създадете уебинар. Уебинарът е онлайн семинар, който се провежда в уеб пространството. Участниците и лекторите се свързват чрез интернет и могат да бъдат в различни точки на света. Може да съдържа лекции, доклади, презентации и уъркшоп. По време на карантина това е удобен начин да обмените знания и опит с ваши партньори.

AidTable.com e български проект, макар че в таблицата, която ще намерите на сайта, линковете са на английски. В него има препратки към много англоезични сайтове и услуги с отстъпки в момента.

В Дигитален гараж на Google ще намерите много полезна информация по всякакви теми, свързани с работата от къщи и дистанционното управление на бизнеса.

Психологическа и консултантска помощ

HOUR SPACE е място, където можете да получите безплатна онлайн консултация от специалист, ако сте под голямо напрежение и притеснение, ако изпитвате страх от бъдещето, aко имате нужда от емоционална подкрепа, особено сега, когато може би чувствате, че социалното дистанциране се усеща като изолация и нямате с кого да говорите.

Други

За мерките, които предприемат общините в България, можете да се информирате от сайта на Националното сдружение на общините в България.

За различни възможности за микрокредитиране може да проверите уебстраниците на: СИС Кредит, Микрофонд, Общински гаранционен фонд за МСП (за София), Първа Инвестиционна Банка.

Още новини

Hyperspace Social Tech Hub –
На 17.01.2024 г. (сряда) в