Михаела Тошкова

<а href="">Вулканизатор, с. Манастирище

По пътя на мечтите с Михаела Тошкова

Обучителната програма BASE за мен беше много полезна, тъй като се запознах с много хора, с които обмених идеи и опит. Лекторите ни разкриха много тънкости за успешно разработване на бизнес идея. Програмата ни предостави възможността да се запознаем с предприемачи, стартирали именно като нас, без наличие на голям капитал и без опит.

След като завърших успешно обучителната програма и получих награда, тя ми беше достатъчна, за да закупя машина за баланс на гуми – втора ръка. Машината закупих от оторизиран сервиз в Австрия, който я подменя не заради проблем, а защото…

Continue reading

Мария Радунчева

Езиков център ABC, гр. Пирдоп

Как се прави образователна промяна с… дистанционно​

Мария Радунчева е преподавател по английски език. След няколко години преподавателска дейност в училища тя осъзнава две неща – за да усвоят добре езика, децата трябва да започнат да го учат още в предучилищна възраст и преподаването трябва да е интерактивно.

Затова Мария основа езиков център ABC в град Пирдоп. Тук групите са малки и никой не се скатава. Всички деца имат възможност да практикуват своя английски, поради което учениците ѝ започват училище с добро ниво на езика.

Мария отрано осъзнава важната роля на технологиите в обучението. През 2012 г., преди да успее да се снабди с професионална интерактивна дъска, тя сама си изработва такава – с помощта на дистанционно от Nintendo, видео инструкции от YouTube и малко въображение. Днес езиков център ABC предлага и уроци по програмиране.

Continue reading

Светлана Цветанова

Палатков лагер за деца и възрастни, с. Голямо Бабино, общ. Криводол

Програма BASE ми даде крила

Програма BASE ми даде крила. накара ме да повярвам, че малкото е много. Проектната идея „Бъди себе си – изживей магията на лагерния огън”, с която участвах в програмата е за изграждането на палатков лагер за деца и възрастни в с. Голямо Бабино, общ.Криводол. Идеята е организиране на свободното време през лятото на подрастващите на възраст от 9 до 14 години през с цел да се докоснат до истинската същност на селския живот и неговите неуморни хора. Възможност за запознаване със занаяти, селска кухня, от къде идва истинската екологична храна. Енергията на младите да бъде насочена към отговорност, взаимопомощ, труд и истинско забавление. Магията около лагерния огън с песента на щурците, крякането на жабите и шума на реката е вълшебство.
Целта е и възможност временно да се избяга от високите технологии да си спомним, че сме хора и можем да общуваме в разговор, да се смеем и танцуваме. Да покажем на децата си нашите истински корени и начина на живот на българите. Възможност на малчуганите да видят истински животни, птици – да ги нахранят и напоят, възможност да вземат реално участие в ежедневните задължения в селския двор. Възможност да посеят собствени растения и да се грижат за тях с любов. Любовта и грижата за растение ражда любов не насилие. Риболовът е друго изживяване на което всички могат да се
насладят. Разходка с каручка в близката гора за пикник. Зона без телефони, без интернет – истинска свобода.
Към момента полагам доста усилия в подготовка на терена за изграждане на лагера.
Continue reading

Таня Цветкова

Социално предприятие за ръчна израборка на подаръци и сувенири
decor.atelie, гр. Враца

Социално предприятие за ръчна изработка на подаръци и сувенири

Участието ми в Програма BASE и лекторите ме вдъхновиха да се развивам и продължавам в начинанията си, помогна ми да получа нови знания, да структурирам идеите си и да поема във вярната посока. Срещите с други предприемачи – както участници, така също и лектори, ми показа, че целта е постижима и трудностите са преодолими. Благодаря!
Continue reading

Ваня Любенова

Къща за гости “Мечта”, с. Лютиброд

Къща за гости “Мечта”

Моят бизнес е къща за гости “Мечта” в китното селце Лютиброд. Къщата ни отвори врати за хора от всички възрасти, почиващи, празнуващи, работещи и т.н.

Благодарение на наградния фонд от програмата BASE, който получих, закупих пейки с маси и барбекю за външната ни трапезария. Oстава само басейна, който се надявам в скоро време да изградим.

Благодарение на опита, който натрупах в програмата BASE за маркетинг и продажби, бизнесът ми се разраства. Благодаря на г-жа Негулова, г-н Симеонов, обучителите от Google дигитален гараж, които ни помогнаха за нашия сайт, в следствие на което имаме вече посещаемост от САЩ, Англия и Русия, както и на всички други, включили се в обучението.

Continue reading

Магдалена Рачева

Летен лагер за деца “Фабрика за спомени”, с. Челопеч

Рецептата на Магдалена Рачева за правене на спомени

Магдалена Рачева смята, че децата днес прекарват прекалено много време пред екрана и не общуват достатъчно помежду си. Тя мечтае да създаде летен лагер за деца – „Фабрика за спомени“, в който чрез дейности на открито децата да градят приятелства и да се развиват като личности. Благодарение на обучителната програма „Бизнес умения за социално предприемачество“ оформя идеята си в бизнес план, който печели награда.
Магдалена има опит в организирането на запомнящи се събития. Правила е кетъринг за събития със стотици гости. С екип от десетима спретва банкет за 1 500 души. За редовните поръчки за община Челопеч и социално слабите в региона се справя с постоянен персонал от двама души.
Continue reading

Мария Цачева

Пекарна
Прованс, село Чавдар

Еднопосочен билет от Денвър до село Чавдар, моля

След над десет години живот в голям американски град, Мария Цачева и семейството ѝ мечтаят за спокоен живот на село и малък семеен бизнес. Когато преди три години най-накрая осъществяват мечтата си, като се преместват от Денвър, Колорадо, в село Чавдар, в Средногорието, в селото няма откъде да се купи пресен хляб. И тогава се ражда идеята за семейния бизнес – хлебопекарна.
Мария е учител по география, а съпругът ѝ е мениджър в голяма компания за производство на бира и в началото нито един от двамата не знае нищо за правенето на хляб. Отнема им повече от година, за да придобият нужните познания и разрешителни и днес пекарна „Прованс“ пече най-вкусния хляб в района. Хлябът им се оценява както от местните, така и от любители отвъд Средногорието, които редовно посещават пекарната.
Continue reading

Михайл Михайлов

Социално предприятие “Пчела”, с. Хайредин

Социално предприятие “Пчела” произвежда мед и пчелни продукти

Казвам се Михайл Михайлов, ветеринарен техник по професия, от 2004 г. съм Председател на УС на Сдружение с нестопанска цел „ Нов път“ Хайредин. От 2008 г. екипът на сдружението налага модела на социалното предприемачество на територията на област Враца. Превърнахме каузата в реалност и вече почти 10 години поддържаме изграденото социално предприятие „ Пчела“ за производство на мед и пчелни продукти. По различни програми успяхме да увеличим броя на пчелните семейства от 50 на почти 200. През годините предадохме професията пчелар на редица пчелари, които подпомагаме и в момента за пласиране на пчелната продукция и с поддържащи форми на обучения и споделяне на добри практики.
Включих се с интерес в първото обучение по предприемачество по Програма “BASE Враца – Моят бизнес е моето бъдеще” на Регионално сдружение на малкия и среден бизнес – Враца, финансирана от Фондация „ Америка за България“.
Обучителната програма беше интерактивна, интересна, включваща ментори от реалния бизнес, които чрез различни методи успяха да ни включват в процеса на овладяване на знанията и информацията, така че да ни мотивират да развием идеите си.
Представеният бизнес план за повишаване на добивите на мед на социално предприятие “Пчела” беше подкрепен финансово в края на Програмата.
Програма BASE е необходима и полезна за хора със силно желание да стартират или да доразвият свой собствен бизнес.
Continue reading