Бистра Кирова

изпълнителен директор наДетски научен център „Музейко“
Лидерството може да се научи, а добрият мениджър е всъщност убедителен лидер

Бистра Кирова ръководи първия Детски научен център у нас Музейко“ от идеята за неговото създаване през цялата му реализация и в момента управлява екип от 40 души.

Преди това работи 15 години в сферата на инвестициите и банкирането. Била е изпълнителен директор на „БМ Лизинг“, партньор в „Болкан Аксешън Фонд“, финансов анализатор в Българо-американска кредитна банка и Българо-американски инвестиционен фонд (БАИФ). Завършила е бизнес администрация в УНСС и Университета в Хъмбърсайт (UK).

Като ключово събитие в живота си определя участието си в конкурса „Млад предприемач“, организиран от Българо-американски инвестиционен фонд през 1996 г., когато е последна година в университета. Тогава за първи път разработва бизнес план за собствен семеен бизнес, който представя пред жури и печели второ място. Като резултат година по-късно започва първата си работа в БАИФ, което предначертава до голяма степен кариерата й в сферата на финансите. Там срещa ментори и мениджъри, които и до днес са вдъхновение и пример за нея.

След раждането на двете си деца, взема решение да загърби кариерата си в сферата на финансите и да скочи с двата крака в нещо абсолютно ново и непознато в България – ръководството на първия Детски научен център – „Музейко“.

В програма BASE Бистра се включва като лектор по темата за ценообразуването и дава примери от работата си в детския научен музей.

Още в идейната фаза на проекта за детски музей, обратната връзка от фокус-групите на родители и учители е обезкуражаваща – всички те очакват музеят да е или безплатен, или входът да не надвишава 2 лева, каквато по това време е цената на повечето музеи в София. Никой от тях не може да си представи какво ще представлява детския музей след завършването му. Той не разчита на субсидии от държавата и общината и трябва да формира достатъчно приходи в бюджета си, за да се издържа. След откриването му, в „Музейко“ цените се формират и променят спрямо конкуренцията, пазара, разходите и очакванията на посетителите. В следствие на това, за всяка категория услуги и продукти се прави отделен анализ, на чиято база се определят и цените.

Когато Музейко отваря врати през 2015, започват с различни цени на билетите през седмицата и уикенда. През 2019, след проучване сред клиенти, стигат до решението за унифицирана цена. Кирова дава и друг пример с годишните карти, чиято цена се е променяла три пъти, преди да я фиксират. Започват да предлагат по-евтини и по-гъвкави сезонни карти. При цените за рождени дни, пък, вземат предвид програмата и разходите за провеждане, както и конкурените предложения. За цените в сувенирния магазин имат друг подход – стремят се да предлагат специални и различни артикули, за да търсят по-висок марж на печалбата. Посланието на Бистра Кирова към участниците в BASE е, че когато предлагаш продукт с уникално качество и неоспорими ползи за клиента, можеш да си позволиш да искаш от него да заплати достойна цена.

Снимка от Юлиян Донов, Мениджър

Владислав Симов

Изпълнителен директор и основател на „Доместина“

Предприемачеството е свобода

„Предприемачеството е свобода. Ако вие искате да живеете по-добре и да имате повече свобода да следвате личното си щастие и цели, а не да следвате рамките на някой друг, значи сте готови за предприемачи.“

Надя Захариева

Програмен директор „Бизнес, предприемачество и технологии“, Фондация „Америка за България“

Финансово планиране
за начинаещ бизнес в 8 стъпки

Надя Захариева има 17-годишен опит в инвестициите и банкирането. Била е мениджър интестиции в програмата за финансиране на хотели в Българо-американската кредитна банка, а преди това в Българо-американския инвестиционен фонд. Понастоящем е програмен директор в отдел „Бизнес, предприемачество и технологии" на Фондацията.

Лукан Червенков

Собственик на българската марка чорапи "Shushon"

Предприемачеството е приключение, от което винаги печелиш

Според Лукан Червенков, 1 + 1 = 3. Това не е пропуск в математическата му подготовка, а синтез на предприемаческата му философия. Той вярва, че ако човек сподели идеята си с друг, накрая двамата ще се окажат с три идеи – и то още по-добри от първоначалните.

Недялко Дервенков

изпълнителен директор на BESCO - Българската стартъп асоциация

Смисълът да стартираш собствен бизнес е много ясен - да направиш средата си по-добро място.

Недялко Дервенков (Нед) от години помага за изграждане на асоциация от стартъпи. Българската стартъп асоциация (BESCO), на която е изпълнителен директор към момента представлява над 500 иновативни стартиращи предприятия.

Цветан Давидков

Важно е и мениджърът, и служителите да се стремят да разберат как мислят другите.​

Професор Цветан Давидков е преподавател в Софийския университет „Свети Климент Охридски“ и дългогодишен ръководител на катедра „Стопанско управление“ в Стопанския факултет.

Елеонора Негулова

Малкият бизнес е гръбнакът на българската икономика.

Г-жа Негулова е консултант, ментор и обучител по бизнес развитие и предприемачество и лицензиран преподавател по социално предприемачество. В програма BASE е основен лектор за обученията, които се провеждат в Северозападна България, където партньор по програмата е Националното сдружение на малкия и среден бизнес.