Бистра Кирова

изпълнителен директор наДетски научен център „Музейко“
Лидерството може да се научи, а добрият мениджър е всъщност убедителен лидер

Бистра Кирова ръководи първия Детски научен център у нас Музейко“ от идеята за неговото създаване през цялата му реализация и в момента управлява екип от 40 души.

Преди това работи 15 години в сферата на инвестициите и банкирането. Била е изпълнителен директор на „БМ Лизинг“, партньор в „Болкан Аксешън Фонд“, финансов анализатор в Българо-американска кредитна банка и Българо-американски инвестиционен фонд (БАИФ). Завършила е бизнес администрация в УНСС и Университета в Хъмбърсайт (UK).

Като ключово събитие в живота си определя участието си в конкурса „Млад предприемач“, организиран от Българо-американски инвестиционен фонд през 1996 г., когато е последна година в университета. Тогава за първи път разработва бизнес план за собствен семеен бизнес, който представя пред жури и печели второ място. Като резултат година по-късно започва първата си работа в БАИФ, което предначертава до голяма степен кариерата й в сферата на финансите. Там срещa ментори и мениджъри, които и до днес са вдъхновение и пример за нея.

След раждането на двете си деца, взема решение да загърби кариерата си в сферата на финансите и да скочи с двата крака в нещо абсолютно ново и непознато в България – ръководството на първия Детски научен център – „Музейко“.

В програма BASE Бистра се включва като лектор по темата за ценообразуването и дава примери от работата си в детския научен музей.

Още в идейната фаза на проекта за детски музей, обратната връзка от фокус-групите на родители и учители е обезкуражаваща – всички те очакват музеят да е или безплатен, или входът да не надвишава 2 лева, каквато по това време е цената на повечето музеи в София. Никой от тях не може да си представи какво ще представлява детския музей след завършването му. Той не разчита на субсидии от държавата и общината и трябва да формира достатъчно приходи в бюджета си, за да се издържа. След откриването му, в „Музейко“ цените се формират и променят спрямо конкуренцията, пазара, разходите и очакванията на посетителите. В следствие на това, за всяка категория услуги и продукти се прави отделен анализ, на чиято база се определят и цените.

Когато Музейко отваря врати през 2015, започват с различни цени на билетите през седмицата и уикенда. През 2019, след проучване сред клиенти, стигат до решението за унифицирана цена. Кирова дава и друг пример с годишните карти, чиято цена се е променяла три пъти, преди да я фиксират. Започват да предлагат по-евтини и по-гъвкави сезонни карти. При цените за рождени дни, пък, вземат предвид програмата и разходите за провеждане, както и конкурените предложения. За цените в сувенирния магазин имат друг подход – стремят се да предлагат специални и различни артикули, за да търсят по-висок марж на печалбата. Посланието на Бистра Кирова към участниците в BASE е, че когато предлагаш продукт с уникално качество и неоспорими ползи за клиента, можеш да си позволиш да искаш от него да заплати достойна цена.

Снимка от Юлиян Донов, Мениджър

Владислав Симов

Изпълнителен директор и основател на „Доместина“

Предприемачеството е свобода

Доместина е една от най-бързо развиващите се компании, която революционизира начина, по който хората могат да използват помощ за домакинските си задължения.

„Предприемачеството е свобода. Ако вие искате да живеете по-добре и да имате повече свобода да следвате личното си щастие и цели, а не да следвате рамките на някой друг, значи сте готови за предприемачи.“

Надя Захариева

Програмен директор "Благоприятна бизнес среда", "Фондацията „Америка за България“

Финансово планиране
за начинаещ бизнес в 8 стъпки

Надя Захариева има 17-годишен опит в инвестициите и банкирането. Била е мениджър интестиции в програмата за финансиране на хотели в Българо-американската кредитна банка, а преди това в Българо-американския инвестиционен фонд. Понастоящем е програмен директор в отдел „Развитие на частния сектор" на Фондацията.

Лукан Червенков

Собственик на българската марка чорапи "Shushon"

Предприемачеството е приключение, от което винаги печелиш

Според Лукан Червенков, 1 + 1 = 3. Това не е пропуск в математическата му подготовка, а синтез на предприемаческата му философия. Той вярва, че ако човек сподели идеята си с друг, накрая двамата ще се окажат с три идеи – и то още по-добри от първоначалните.

Станимира Георгиева

Създател на ателие за шоколад "Stanimira Chocolate House"

Как се прави шоколад с кауза

Страстта към шоколада и един изненадващ подарък я превръщат в мастер шоколатиер и предприемач със своето начинание Stanimira Chocolate House. За нея шоколадът може да бъде инструмент за вдъхновение и сплотяване на работни екипи, средство за набиране на средства в благотворителни кампании, промотиране на социални каузи, израз на креативност, както и стимул за споделяне и радост.

Георги Христов

Създател на крафт бира „Айляк“

Как Георги прави България по-добро място с Айляк

На много от снимките, които слага във Фейсбук, Георги Христов въплъщава айляка – кадърът е запечатал красива гледка, слънцето пече, а усещането за безвремие е осезаемо. В живота обаче производителят на крафт бирата „Айляк“ постоянно се движи. За работа или удоволствие, Георги често е на път.