Уроци от предприемачи

Десислава Гатева

Създател на пекарна Хляб и Питки, гр. Елин Пелин

Правилните грешки на "Хляб и питки"...

Това е история за топлия хляб, който никога не стига цял вкъщи. Със спомена за липсващата половинка, Десислава Гатева създава “Хляб и Питки” в Елин Пелин.

В началото има само носталгия по онзи аромат и никакви знания – още първия ден чегърта преливащо тесто от плочките. Това е и история за учене в движение – от добри хора, от клипове в YouTube и от BASE – безплатната обучителна програма за стартиращи предприемачи на Фондация “Америка за България”. Деси още прави “правилните грешки” и още се учи как се прави бизнес, но не се отказва.  

Това е историята й за трудните първи стъпки и научените уроци: 

Още видеа

"Магаре в Космоса" е историята на Гергана Стоева, която лиофилизира магарешко мляко и произвежда бонбони, коластра и пробиотици от сухо магарешко мляко. За бизнеса си казва, че е сложила каруцата пред магарето: първо купила животните и после решила да прави бизнес от това. "Магери милк" бързо се превръща в успешна ракета носител.
Когато започват да изграждат пивоварната си, братя Дурчеви не знаят как се прави бира. За такова нещо, освен голямо желание, се иска и голяма смелост. Името на бирата идва лесно – от градския сленг за това да си смел. Това е и посланието, което изпращат с крафт бирата си.