Истории на участници

Мария Радунчева

Езиков център АВС, гр. Пирдоп

Как се прави образователна промяна с… дистанционно

Мария Радунчева е преподавател по английски език. След няколко години преподавателска дейност в училища тя осъзнава две неща – за да усвоят добре езика, децата трябва да започнат да го учат още в предучилищна възраст и преподаването трябва да е интерактивно.

Затова Мария основа езиков център ABC в град Пирдоп. Тук групите са малки и никой не се скатава. Всички деца имат възможност да практикуват своя английски, поради което учениците ѝ започват училище с добро ниво на езика.     

Мария отрано осъзнава важната роля на технологиите в обучението. През 2012 г., преди да успее да се снабди с професионална интерактивна дъска, тя сама си изработва такава – с помощта на дистанционно от Nintendo, видео инструкции от YouTube и малко въображение. Днес езиков център ABC предлага и уроци по програмиране.  

Това е нейната история:

Още истории

Вулканизатор, с. Манастирище

По пътя на мечтите с Михаела Тошкова

Обучителната програма BASE за мен беше много полезна, тъй като се запознах с много хора, с които обмених идеи и опит. Лекторите ни разкриха много тънкости за успешно разработване на бизнес идея. Програмата ни предостави възможността да се запознаем с предприемачи, стартирали именно като нас, без наличие на голям капитал и без опит.

След като завърших успешно обучителната програма и получих награда, тя ми беше достатъчна, за да закупя машина за баланс на гуми – втора ръка. Машината закупих от оторизиран сервиз в Австрия, който я подменя не заради проблем, а защото…

Палатков лагер за деца и възрастни, с. Голямо Бабино, общ. Криводол

Програма BASE ми даде крила

Програма BASE ми даде крила. накара ме да повярвам, че малкото е много. Проектната идея „Бъди себе си – изживей магията на лагерния огън”, с която участвах в програмата е за изграждането на палатков лагер за деца и възрастни в с. Голямо Бабино, общ.Криводол. Идеята е организиране на свободното време през лятото на подрастващите на възраст от 9 до 14 години през с цел да се докоснат до истинската същност на селския живот и неговите неуморни хора. Възможност за запознаване със занаяти, селска кухня, от къде идва истинската екологична храна. Енергията на младите да бъде насочена към отговорност, взаимопомощ, труд и истинско забавление. Магията около лагерния огън с песента на щурците, крякането на жабите и шума на реката е вълшебство.
Целта е и възможност временно да се избяга от високите технологии да си спомним, че сме хора и можем да общуваме в разговор, да се смеем и танцуваме. Да покажем на децата си нашите истински корени и начина на живот на българите. Възможност на малчуганите да видят истински животни, птици – да ги нахранят и напоят, възможност да вземат реално участие в ежедневните задължения в селския двор. Възможност да посеят собствени растения и да се грижат за тях с любов. Любовта и грижата за растение ражда любов не насилие. Риболовът е друго изживяване на което всички могат да се
насладят. Разходка с каручка в близката гора за пикник. Зона без телефони, без интернет – истинска свобода.
Към момента полагам доста усилия в подготовка на терена за изграждане на лагера.