Уроци от предприемачи

Мариана Баракчиева

Създател на Nanka Creative

Нанка от сърцето на Родопите...

За да последва мечтите си и развие бизнеса си, Мариана напуска престижната си работа като софтуерен инженер във водещ производител на оптично оборудване в Берн, Швейцария. Заедно с партньора си Симон Родер, който е и съдружник в Nanka Creative, решават да се преместят в България и да се отдадат на предприемачество. 

Самата Мариана е програмирала софтуер за очни операции, работила е в радиостанция, правила е телевизионни репортажи в България и САЩ, била е управител на хижа в швейцарските Алпи и е участвала в дръзки приключения по скално катерене. Но нищо не й носи такова удовлетворение като шиенето и живота в сърцето на Родопите. 

Nanka Creative е скъпо начинание. Мариана изработва красиви блузи и суичъри, които продава в глобалната платформа за ръчно правени изделия – Etsy, а потребили на стоките й от цял свят неизменно я оценяват с пет звезди. Внимателният, прецизен подход на Мариана към занаята допълнително оскъпява производството: всяко горнище е изработено според размерите и желанията на клиента и отнема няколко часа работа. Мариана научава как да оценява труда си по-справедливо в Бизнес академия за стартиращи предприемачи – BASE, откъдето печели и парична награда, с която закупува втората си професионална шевна машина.

Вижте историята на Мариана и чуйте нейните уроци по пътя:

Още видеа

Финалният епизод на поредицата "Успелите
"Магаре в Космоса" е историята