Недялко Дервенков

Изпълнителен директор на BESCO - Българската стартъп асоциация
Смисълът да стартираш собствен бизнес е много ясен - да направиш средата си по-добро място.

Недялко Дервенков (Нед) от години помага за изграждане на асоциация от стартъпи. Българската стартъп асоциация (BESCO), на която е изпълнителен директор към момента представлява над 500 иновативни стартиращи предприятия.

Според него истински устойчивите компании, тези които оцеляват най-тежките изпитания по пътя на успеха, са именно компаниите изградени от хора, чиято мотивация идва от факта за устойчива промяна на средата. Колкото по-голяма е мечтата за промяна, колкото по-силна е вярата в нея, толкова по-големи са шансовете за успех. Само най-чистата мотивация помага за преодоляване на високата смъртност на новостартирания бизнес. И много, много работа.

Нед свързва програма BASE с много работа за всички участници в нея. Освен, че курсистите трябва да се потрудят, за да наваксат с непознатата материя по различните теми, лекторите и менторите също дават своя принос като предават знанията и опита си. Но тази работа се отплаща скоростно – от създаване на нови кръгове и познанства от предприемачи, до увереността за стартиране на собствен бизнес. Проверено. Работещо.

Недялко Дервенков се включва като лектор в изданията на програма BASE в София и Враца, където споделя своя личен предприемачески опит в сферата на продажбите.

Владислав Симов

Изпълнителен директор и основател на „Доместина“

Предприемачеството е свобода

„Предприемачеството е свобода. Ако вие искате да живеете по-добре и да имате повече свобода да следвате личното си щастие и цели, а не да следвате рамките на някой друг, значи сте готови за предприемачи.“

Надя Захариева

Програмен директор „Бизнес, предприемачество и технологии“, Фондация „Америка за България“

Финансово планиране
за начинаещ бизнес в 8 стъпки

Надя Захариева има 17-годишен опит в инвестициите и банкирането. Била е мениджър интестиции в програмата за финансиране на хотели в Българо-американската кредитна банка, а преди това в Българо-американския инвестиционен фонд. Понастоящем е програмен директор в отдел „Бизнес, предприемачество и технологии" на Фондацията.

Лукан Червенков

Собственик на българската марка чорапи "Shushon"

Предприемачеството е приключение, от което винаги печелиш

Според Лукан Червенков, 1 + 1 = 3. Това не е пропуск в математическата му подготовка, а синтез на предприемаческата му философия. Той вярва, че ако човек сподели идеята си с друг, накрая двамата ще се окажат с три идеи – и то още по-добри от първоначалните.

Бистра Кирова

Изпълнителен директор на Детски научен център „Музейко“

Лидерството може да се научи, а добрият мениджър е всъщност убедителен лидер

Бистра Кирова ръководи първия Детски научен център у нас „Музейко“ от идеята за неговото създаване през цялата му реализация и в момента управлява екип от 40 души.

Цветан Давидков

Важно е и мениджърът, и служителите да се стремят да разберат как мислят другите.​

Професор Цветан Давидков е преподавател в Софийския университет „Свети Климент Охридски“ и дългогодишен ръководител на катедра „Стопанско управление“ в Стопанския факултет.

Елеонора Негулова

Малкият бизнес е гръбнакът на българската икономика.

Г-жа Негулова е консултант, ментор и обучител по бизнес развитие и предприемачество и лицензиран преподавател по социално предприемачество. В програма BASE е основен лектор за обученията, които се провеждат в Северозападна България, където партньор по програмата е Националното сдружение на малкия и среден бизнес.