Истории на участници

Светлана Цветанова

Палатков лагер за деца и възрастни, с. Голямо Бабино, общ. Криводол

Програма BASE ми даде крила

„Програма BASE ми даде крила. накара ме да повярвам, че малкото е много.

Проектната идея „Бъди себе си – изживей магията на лагерния огън”, с която участвах в програмата е за изграждането на палатков лагер за деца и възрастни в с. Голямо Бабино, общ.Криводол. Идеята е организиране на свободното време през лятото на подрастващите на възраст от 9 до 14 години с цел да се докоснат до истинската същност на селския живот и неговите неуморни хора. Възможност за запознаване със занаяти, селска кухня, от къде идва истинската екологична храна. Енергията на младите да бъде насочена към отговорност, взаимопомощ, труд и истинско забавление. Магията около лагерния огън с песента на щурците, крякането на жабите и шума на реката е вълшебство. 

Целта е и възможност временно да се избяга от високите технологии, да си спомним, че сме хора и можем да общуваме в разговор, да се смеем и танцуваме. Да покажем на децата си нашите истински корени и начина на живот на българите. Възможност на малчуганите да видят истински животни, птици – да ги нахранят и напоят, възможност да вземат реално участие в ежедневните задължения в селския двор. Възможност да посеят собствени растения и да се грижат за тях с любов. Любовта и грижата за растение ражда любов, не насилие. Риболовът е друго изживяване, на което всички могат да се насладят. Разходка с каручка в близката гора за пикник. Зона без телефони, без интернет – истинска свобода. 

Към момента полагам доста усилия в подготовка на терена за изграждане на лагера.“

Още истории

Вулканизатор, с. Манастирище

По пътя на мечтите с Михаела Тошкова

Обучителната програма BASE за мен беше много полезна, тъй като се запознах с много хора, с които обмених идеи и опит. Лекторите ни разкриха много тънкости за успешно разработване на бизнес идея. Програмата ни предостави възможността да се запознаем с предприемачи, стартирали именно като нас, без наличие на голям капитал и без опит. След като завърших успешно обучителната програма и получих награда, тя ми беше достатъчна, за да закупя машина за баланс на гуми - втора ръка. Машината закупих от оторизиран сервиз в Австрия, който я подменя не заради проблем, а защото стандартът в държавата им не позволява да работят с техника, употребявана повече от две години. Предстоят ми още важни стъпки, за да успея да осъществя напълно проектната ми идея. Тя включва довършителен ремонт на временна конструкция, върху терен под наем в с. Манастирище, общ. Хайредин, обл. Враца, която ще се използва за извършване на услугите по дейността. След направеното проучване на предлагането на гумаджийските услуги за автомобилите в района се очаква бизнес идеята да има успешна реализация. Основната идея е чрез сервиза за гуми да предоставим на населението в района висококвалифицирана помощ при необходимост от ремонт и поддръжка на гумите и джантите на автомобилите им. Качествените характеристики на извършваните услуги са качествени материали и инвентар, материално-техническа база и богат набор от машини. Във вулканизаторът се предвижда да се предлагат пълна гама от услуги, свързани с гумите и джантите на автомобилите, професиoнално отношение, гъвкав срок на изпълнение и оптимална цена на услугата.
Езиков център ABC, гр. Пирдоп

Как се прави образователна промяна с… дистанционно​

Мария Радунчева е преподавател по английски език. След няколко години преподавателска дейност в училища тя осъзнава две неща – за да усвоят добре езика, децата трябва да започнат да го учат още в предучилищна възраст и преподаването трябва да е интерактивно. Затова Мария основа езиков център ABC в град Пирдоп. Тук групите са малки и никой не се скатава. Всички деца имат възможност да практикуват своя английски, поради което учениците ѝ започват училище с добро ниво на езика. Мария отрано осъзнава важната роля на технологиите в обучението. През 2012 г., преди да успее да се снабди с професионална интерактивна дъска, тя сама си изработва такава – с помощта на дистанционно от Nintendo, видео инструкции от YouTube и малко въображение. Днес езиков център ABC предлага и уроци по програмиране.