Skip to content

„Семейна градина Димитрови“ спечели журито в първия онлайн финал на програма BASE в Смолян

На 17 декември 2020 г. се проведе първия в историята онлайн финал на обучителната програма „BASE“ на Фондация „Америка за България“. Това стана в пилотното издание на програмата в гр. Смолян, реализирана в партньорство със Сдружение „Магна Натура“.

Единадесет участника представиха и защитиха своите  бизнес-планове, а независимото жури в лицето на: Десислава Чалъмова, Директор Бизнес развитие на Индустриален клъстер „Средногорие“, Виолета Недева, програмен директор „Бизнес, предприемачество и технологии“ във Фондация „Америка за България“и Александър Грозданов, предприемач и изявен член на Асоциацията на българските лидери и предприемачи – ABLE, отличи с най-престижната награда от 4,000 лв. бизнес плана на семейство Илина и Иван Димитрови от с. Баните.

„Семейна градина Димитрови“ е идея за регенеративен бизнес за отглеждане на малинови насаждения, над които младото семейство с много труд и упоритост работи в продължение на вече почти година. С помощта на свои близки и приятели те успяват да предлагат продукти от свежи малини, а бъдещите им планове включват надграждане на бизнеса чрез обработката на всяка една част от малиновото растение – плод, листа, разсад от резници, както предлагане на услуги от типа „набери си сам“, вдъхновени от европейски и американски малки ферми. Следете страничката им във Фейсбук и ако минавате покрай с. Баните – непременно се отбийте и ги подкрепете, като закупите някой от продуктите им!

Втората награда от 3,000 лв. получи вдъхновяващата млада дама – Мариана Бакърджиева, от град Смолян, за нейните честно и ръчно изработени, персонализирани дрехи от мериносова вълна, с малък екологичен отпечатък, с марката „Nanka Creative“. Чрез получените от Програмата средства Мариана ще си закупи покривна машина, която ще й позволи да увеличи скоростта, с която ги произвежда, за да направи още клиенти от цял свят доволни. Дрехите, които Мариана произвежда са във високия ценови клас навсякъде по света, но имайки предвид висококачествените материали, с които работи и грижата й за околната среда, ако познавате хора, които прекарват много време навън и биха ги оценили – вижте какво предлага Nanka Creative, защото можете да им направите незабравим подарък! А най-хубавото е, че тя може да ги достави до всяка точка на света.

Малкият семеен бизнес на Ивайло Котлийски – „LasercutBg“ спечели журито с идеята за изработване на лазерно-гравирани дървени образователни детски играчки, сувенири, гравирани снимки, 3D модели и декорация по индивидуално желание на клиента. С  получената награда от 2,000 лв. Ивайло ще успее да подкрепи бизнеса си, чрез осигуряване на нова техника за своето производство. Ако имате нужда да закупите креативен, запомнящ се подарък – непременно разгледайте продуктите на LasercutBg!

Бизнес инициативата „Малки зелени изследователи“ на Елена Митова от село Полковник Серафимово бе насърчена с награда от 1,000 лв., с които Елена планира да стартира своята алтернатива за ранно детско развитие, чрез образование почти изцяло водено сред природата. Услугата ще бъде предоставяна на семейства с малки деца от селото и региона, както и на гостуващи семейства, като има и допълнителна стойност от това, че заниманията могат да бъдат провеждани и на английски език.

Още един проект остави трайна следа в журито – този на Раденко Велинов, който се опитва да съживи и съхрани за поколенията напред традиционни занаяти и изкуства с проекта си за творчески център „Пречиствателната“. Макар неговият проект да не намери място сред наградените – всички ние ще продължаваме да споделяме мисията му и да търсим начин да помогнем. Изгледайте видеото и ще разберете защо!

Предстои стартиране на второ издание на програмата в Смолян – през пролетта на 2021 година. Ако и Вие имате идея за собствен бизнес и желаете да се включите, следете сайта ни и Фейсбук страницата на Бизнес академия за стартиращи предприемачи – Смолян, за информация и повече детайли за предстоящото записване!

Поздравяваме наградените още веднъж и желаем здраве и светли Коледни празници на всички!

Галерия

Още новини

Hyperspace Social Tech Hub –
На 17.01.2024 г. (сряда) в